Secondary School

Dupa PRIMARY SCHOOL urmeaza SECONDARY SCHOOL 

Anii 5, 6, 7 si 8 sunt considerati Middle School (din care doar anii 7 si 8 sunt in Secondary School)
Anii 9, 10, 11, 12 si 13 sunt High School (din care doar anii 9, 10, 11 sunt in Secondary School, iar anii 12 si 13 in College/Sixth Form)


Secondary School incepe cu anul 7 si se termina cu anul 11

Key Stage 3
11-12 ani: anul 7
12-13 ani: anul 8
13-14 ani: anul 9

Key Stage 4
14-15 ani: anul 10
15-16 ani: anul 11


College/Sixth Form
16-17 ani: anul 12
17-18 ani: anul 13


In Secondary School copilul va avea 4-5 materii obligatorii si 5-6 optionale.
Parintii nu au nici un cuvant de spus in alegerea materiilor optionale, copilul fiind acela care va hotari ce vrea sa studieze.

MATERIILE OBLIGATORII:

Maths (matematica)
English (limba engleza)
Science (chime, fizica, biologie, toate materiile cuprinde intr-un singur manual). Toate aceste obiecte vor fi predate de acelasi profesor, in fiecare zi alt obiect. 
La colegiu aceste materii vor fi separate. 

MATERIILE OPTIONALE:

Drama (teatru)
Film
Business
Accounting (contabilitate)
Computing (calculatoare)
History
Geography
Food & Hospitality
Foreign language
Psihical Education (sport)
Media
Music
Dance
Engineering
Art & Design
Citizenship
Design & tehnology
French, Spanish (limbi straine)
Society, health & development
…........


Materiile pot sa difere de la o scoala la alta. De exemplu toate scolile au English Literacy, insa in anul 10 la fiecare scoala se pot studia autori diferiti in functie de programa scolara.

Secondary School este foarte importanta pentru ca inca din anul 9 incepe pregatirea pentru GCSE (echivalentul bac-ului in Romania)

TRANSFERUL DE LA O SCOALA LA ALTA

Vedeti de ce Consiliu Local apartineti. Sunati sau mergeti personal si cereti de la Local Education Authority o lista cu scolile din zona care au locuri disponibile, apoi aplicati la scolile care va intereseaza sau credeti ca sunt potrivite pentru copil.

In general sistemul britanic de invatamant nu permite transferul copiilor in ultimii 2 ani (anul 10 si anul 11) 

VARSTA SI ANUL DE STUDIU

In cazul unui transfer din alta tara care are un sistem de invatamant diferit (cum este si Romania), se ia in considerare varsta copilului in momentul inceperii anului scolar (1 septambrie)
Daca la 1 septembrie copilul are impliniti 14 ani va intra in anul 10 chiar daca a implinit 14 ani pe 30 august.
Daca un copil va implini 14 ani pe 3 septembrie el va intra in anul 9 pentru ca in momentul inceperii anului scolar avea inca 13 ani.

Din aceasta cauza si pentru faptul ca in UK se incepe scoala mai devreme, copiii veniti din Romania sar peste 1 an de invatamant (asa cum il vedem noi in Romania). Din clasa a 7-a (in RO) sar direct in anul 9 (in UK), din a 8-a (in RO) sar direct in anul 10 (in UK) 

ACTE NECESARE PENTRU TRANSFER

Certificatul de nastere + pasaportul

EVALUAREA COPILULUI (in cazul transferului din Romania in Marea Britanie)

Copilul va sustine un test (evaluare) la matematica, engleza si stiinte pentru a se stabili nivelul de la care se porneste. In functie de rezultat va fi incadrat la grupa A, B, C sau D (A fiind cel mai avansat nivel, iar D cel mai slab).
Incadrarea intr-o grupa nu este pentru toate materiile. Poate fi intr-o grupa la o materie si in alta grupa la alta materie.
De exemplu poate fi in grupa A la matematica si in grupa C la stiinte.

In functie de rezultate copilul poate avansa in timpul anului ( de la C poate trece la B, sau de la B la A) la fiecare materie in parte.

In secondary school din anul 10 la majoritatea materiilor se incepe un COURSE WORK (un portofoliu cu testele si lucrarile sustinute in ultimii 2 ani)

Dupa 16 ani cand termina Secondary School copiii au 2 variante:

Cei care vor sa aplice la o facultate din UK Top Universities merg la SIXTH FORM COLLEGE  care tine 2 ANI.
Ca un copil sa fie acceptat la SIXTH FORM trebuie sa aiba minim 5 GCSE de la A* la C (vezi calificativele in scoli)Pentru a intra la aceste colegii se cere GCSE la gradele A, B sau C pentru fiecare materie in parte.

sau 

Pot urma un COLLEGE (colegiu normal), unde nu se tine cont de varsta si pot studia materii la A level. Pana la varsta de 19 ani aceste colegii sunt gratuite. De obicei aceste colegii sunt vocationale si admiterea se face in urma unui test la matematica, engleza si basic IT + un interviu cu tutorele cursului pe care vrea sa-l urmeze copilul. Ei sunt admisi oricum dar daca nivelul nu este satisfacator, in paralel cu studiul ales vor face si cursuri de matematica si engleza (entry, level 1 sau 2) sau/si alte cursuri (in functie de colegiu), cursuri care pot fi echivalente cu GCSE (bac)
Foarte multe colegii au Acces Courses (cursuri de pregatire pentru intrarea la facultate) sau Foundations Years (level 0 la diferite materii ce urmeaza a fi studiate in facultate)

Un avantaj la acest gen de colegiu este ca studentii au anumite perioade de work placement (pregatire la locul de munca) care este considerata experienta in campul muncii

Colegiul in Marea Britanie nu este obligatoriu 

17 comentarii:

  1. Buna am o intrebare in legatura cu GCSE am citit pe UK nARIC si diploma certificatul de absolvire a invatamantului obligatoriu de 10 ani din Romania este echivalarea a GCSE .Ami puteti spune si mie gradul A B C INSEMNAND LA NOI NOTELE 10.9.8 ? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. BUNA,AM SI EU O INTREBARE IN LEGATURA CU INSCRIEREA.EU SI SOTUL MUNCIM IN UK SI AM DORII SA ADUCEM SI COPII AICI .INTREBAREA ESTE DACA PUTEM SA-I INSCRIEM DIN IANUARIE?SAU INSCRIERILE SE FAC IN SEPT

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna .am 19 ani si am inghetat a 12a in Romania mai pot continua liceul aici ? Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ! am 19 ani si am inghetat clasa a 12a in Romania ..mai pot continua in Londra studiile ? :(

    RăspundețiȘtergere
  5. buna ziua
    se poate inscrie un copil de 11 ani la scoala din luna februarie ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna,Am un copil de 18 ani.Intrebarea mea este daca se mai poate continua studiile,deoarece isi doreste foarte mult.Mentionez ca acum va termina clasa a X-a aici in Romania.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Bună. Am 15 ani și vreau să continui din Septembrie 2015 studiile în Anglia cum fac?
    Răspuns rugent, vă rog.

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna seara! Am 16 ani si as dori sa continui studiile in Anglia.Ce trebuie sa fac? Va rog frumos sa-mi raspundeti cat mai curand posibil.Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua,
    Copilul meu termina clasa a8-a in Rom in 2016 si as vrea sa-l mut in anul 10 in UK. Face 15 ani in august 2016. Este posibil?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  10. Bună
    Am și eu o întrebare
    Am 18 ani și am înghețat clasa 10 în România
    Pot continua în Londra???

    RăspundețiȘtergere
  11. Heii!Recent m-am mutat in Anglia..am 17 ani jumate si am fost sa ma inscriu la un colegiu sa imi continui cursurile din Romania (unde eram in clasa 11)..am dat un test in engleza si mi-a zis ca cursul incepe abia in septembrie...adica cumva ca pana atunci ar trebui sa stau acasa..nu stiu gen nu as putea sa merg la scoala sa vad cum ii sa stau la ore...vreau un sfat ceva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu am 18 ani... am venit aici la 14 ani doar ca atunci cand am facut transferul m-au pus sa stau acasa pana m-au acceptat la o scoala la care puteam merge... in nici un caz sa astept un an intreg... eu am venit inainte de GCSE iar colegiul aici... cred ca ar trebui sa te interesezi mai mult la colegiile de aici iar cu notele de acasa s-ar putea face un transfer mai rapid... e mai dificil cu acele cursuri lineare care dau examen la sfarsitul a doi ani de studii precum engleza si altele. trebuie sa le recuperezi din punctul meu de vedere daca alegi unul... iar ca sa intri in A2(anul 13) iti trebuie A level(anul 12) trebuie sa fi foarte atenta la ce iti spun ei. sper ca ti-am dat cateva informatii folositoare...

      Ștergere
  12. BUNA CE ACTE IMI TREBUIE PENTRU INSCRIEREA COPILULUI LA SCOALA IN ANGLIA,CA TOT MA INEBUNESC UNI SI ALTI BA SA TRADUC CARNETUL DE VACCIN,SI ADEVERINTA CA A FACUT PREGATITOAREA IN ROMANIA FETITA ARE IN 1 SEPT.6 ANI JUMATE,MS

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna,vreau sa stiu exact ce acte im imi trbuie pentru inscrierea fetitei la scoala ,tin sa mentionez ca ia acum in iunie termina pregatitoarea in romania,ia la data de 1 sept.are 6 ani jumate,imi trebuie tradus carnetul de vacc si adeverinta ca a facut scoala aici?certificatul mai tr tradus?el este in 3 limbi inclusiv in engleza,ms

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua!
    Sunt in Londra, doresc sa imi aduc fiica in Londra la liceu.Are 16 ani.Pot sa o mai inscriu in sistemul lor de invatamant?

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna seara!
    Am 16 ani si vreau sa ma inscriu la un colegiu de stat in UK (sixth form). Mi se echivaleaza diploma de absolvire a ciclului inferior de liceu, sau trebuie sa dau examenele gcse pt ca sa fiu admis?

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna am 19 ani si 10 clase se poate sa continui studiile in uk..?

    RăspundețiȘtergere