Invatamantul in U.K.     Sistemul de invatamant din Marea Britanie este total diferit fata de sistemul de invatamant din Romania.
   Practic educatia copilului incepe de la gradinita.GRADINITA

     La gradinita se poate merge de la 3 luni pana la 5 ani. Cine spune ca in U.K. gradinita e gratis minte sau nu stie ce spune. Invatamantul gratuit incepe de la 5 ani.
     Fiecare copil (indiferent de nationalitate) are dreptul la 15 ore gratuite pe saptamana pentru a merge la o gradinita din zona. Consiliul local este obligat sa gaseasca pentru copilul vostru o gradinita care accepta acest numar de ore. Aceasta facilitate este numai pentru pentru 38 de saptamani pe an, in timpul anului scolar.


     Educatia pentru copiii de pana in 5 ani se face la nurseries, playgroups si reception classes.
_______________________________________
_______________________________________
  

SCOALA

Alegerea scolii se poate face pe:


http://schoolsfinder.direct.gov.uk/


     Pentru o mai buna informare puteti contacta si autoritatile locale si solicitati informatii despre scolile din zona.
     Dupa ce ati aflat ce scoli sunt in apropiere, obtineti cat mai multe informatii despre ele facand vizite si citind rapoarte Ofsted.
     In fiecare an (vara), autoritatile locale distribuie gratis un pliant parintilor care contine detalii legate de aplicarea la scoli, precum termenul limita, numarul de elevi din fiecare scoala, cum vor fi alocate locurile si criteriile de admitere (sunt criterii diferite la unele scoli).
     Pliantul il puteti obtine de la autoritatea locala sau de la biblioteca locala.
     Nu ratati data limita! (data pana la care puteti aplica si ea difera de la o autoritate locala la alta)
     Pentru scolile secundare autoritatile din comitetul de admitere trimit scrisorile cu rezultate pe 1 martie.
     Pentru scolile primare aceasta data difera.


     Daca aveti un program mai incarcat luati in considerare o scoala care are club de luat masa si activitati extrascolare dupa program
Verificati si costurile daca va permiteti! 


     Verificati cat de utilata este scoala in functie de cerintele copilului. Cele mai multe scoli au program de vizitare pentru a putea vedea colectivul, profesorii, si pentru a va face o idee despre ea.
  
     Toti copiii din Anglia cu varste intre 5 si 16 ani au dreptul la un loc gratuit intr-o scoala de stat. Cei mai multi merg la scoli de stat. Copiii incep in mod normal scoala primara la 4 sau 5 ani, dar multe scoli au un an de receptie pentru cei de 4 ani. Copiii parasesc scoala primara la 11 ani, pentru a merge la scoala secundara. 
     Cele mai multe scoli sunt mixte (baiesi si fete) dar sunt si scoli unisex


     Scolile speciale sunt scolile care urmeaza  o specialitate anume (sport, arte, computere)


     Scolile de stat cu anumite caracteristici sunt:
-academiile: conduse independent, fondurile provin de la sponsori in colaborare cu departamentul de educatie si autoritatea locala
-colegiile tehnologice: conduse independent, fara taxe, in zone urbane pt copii intre 11 si 18 ani, focalizate pe stiinta, tehnologie, oferind calificari vocationale dar si GCSEs si A levels
-scoli comunitare speciale: pt copiii cu nevoi educationale speciale, inclusiv dizabilitati fizice si dificultati de invatare
-scoli de religie: curriculum educational religios, admiteri speciale, politica de angajare speciala
-scoli de gramatica: selecteaza elevii pe baza aptitudinilor academice
-scoli tip internat: ofera cursuri gratuite dar se plateste cazarea (+ intretinerea) 


Admiterea la scoli primare sau secundare nu se face automat !!!

     Toate scolile au criterii de admitere pe care scoala le aplica daca sunt mai multe inscrieri decat locuri.
     La scolile de stat comitetul pt admitere va fi corpul guvernator al scolii sau autoritatea locala.        Toate detaliile legate de criteriile de admitere, sunt listate in prezentarea scolii.


Exemple de criterii:
-copilul are un frate sau o sora la aceeasi scoala
-copilul locuieste in zona in care se afla scoala
-copilul si familia apartin unei anumite religii (pentru scolile religioase)
-copilul a mers la scoala primara din cadrul aceleasi scoli la care aplica 
-scolile de gramatica pot avea un examen sau test de admitere


Scoala este impartita in 3 trimestre


Fiecare scoala decide asupra uniformei care este obligatorie (inclusiv cea de sport)


Treptele invatamantului


     Prima treapta a invatamantului este cea de la 3 la 5 ani, foundation stage (gradinita + anul de pregatire dinaintea scolii)


     Al doilea stagiu intre 5 si 11 ani.
Scoala primara, are in componenta key stages, impartirea pe ani, dupa cum urmeaza:
-anul 1 si anul 2 = Key Stage 1
-anii 3-6 = Key Stage 2
-anii 7-9 = Key Stage 3. 


     La sfarsitul Key Stage 1, copilul va avea testari la engleza si matematica care vor permite profesorului sa produca un raport al progresului. 
     La sfarsitul Key Stage 2, copilul va avea teste nationale la engleza, matematica si stiinte. 
     La sfarsitul Key Stage 3 (14 ani), copilul va avea din nou teste nationale la engleza, matematica si stiinte. 


     In timpul ultimului an elevii aleg ce subiecte vor sa studieze in Key Stage 4 iar la final (anii 10 -11), la 16 ani, elevii sustin GCSEs (rezultatele la GCSEs permit apoi inscrierea pentru A levels)
     In urma examenelor dupa cei doi ani de A levels conteaza pentru inscrierea la universitati. 

44 de comentarii:

 1. Buna ziua,
  In primul rand vreau sa va multumesc pentru multitudinea de informatii de pe blog, imi sunt d eun real folos. Am cateva intrebari: Dupa varsta de 16 ani, cei doi anii de A levels se platesc sau sunt gratuiti? De asemeni legat de universitati, toate sunt cu taxa sau sunt si gratuite cum este cazul in Romania? Intre ce sume variaza taxele pe an in cadrul universitatilor si cati ani se fac. In situatia in care un copil care a terminat A levels in UK si doreste admiterea la o universitate din Romania, este posibil asa ceva? Va fi necesara o echivalare in Romania?
  Multumesc
  Mary

  RăspundeţiȘtergere
 2. Buna ziua
  Intrebarea mea e simpla , restul am inteles , este foarte clar, multumesc
  DACA AJUNG IN SEPTEMBRIE IN LONDRA POT EU SA-MI INSCRIU COPIII LA SCOALA IN ACEST AN?

  RăspundeţiȘtergere
 3. Poti sa-ti inscrii copilul la scoala in orice perioada a anului.

  RăspundeţiȘtergere
 4. Buna ziua. As dori cateva informatii suplimentare: fiica mea are 16 ani si este in clasa X. Urmeaza sa ne stabilim in Anhlia la Portsmouth. Probabil ca plecarea va fi la sfarsitul lunii februarie, inceput de martie. Ce sanse am ca fiica mea sa fie integrata la scoala, incepsnd cu luna mstyie? Specializarea de acum este matematica-informatica, engleza intensiv. Multumesc.

  RăspundeţiȘtergere
 5. Daca am 19 ani si am terminat a 11a m-ai pot continua studiile in Londra ? :(

  RăspundeţiȘtergere
 6. In UK la 16 ani copiii deja au terminat cu liceul (au dat GCSE). In functie de rezultatele la examen aleg urmatoarea forma de invatamant (sixth form sau colegiu normal). Aici fac numai 3 sau maxim 4 obiecte (in functie de ce specializare vor sa urmeze), se pregatesc pt universitatile de top si "trag" tare pt A si As level. In functie de aceste rezultate + cele de la GCSE sunt admisi sau nu la anumite universitati (depinde si de cerinte)

  daca fiica ta a implinit 16 ani inainte de 1 septembrie nu mai poate intra in ultimul an de liceu.
  daca implineste 16 ani dupa 1 septembrie va intra in ultimul an dar va fi fffffffff greu daca nu imposibil sa recupereze si sa sustina cu succes examenele GCSE care se dau pe tot parcursul ultimului an

  RăspundeţiȘtergere
 7. Maria poti sa ti inscrii copilul la scoala in orice periada a anului

  RăspundeţiȘtergere
 8. Toate universitatile sunt cu plata dar statul britanic acorda imprumuturi fara dobanda pt studii, cazare precum si bani de buzunar. Banii se returneaza dupa ce copiii termina universitatea si castiga mai mult de 10.000£ pe an. Oricum suma oprita e de rasul lumii (undeva la 30£ pe luna)

  RăspundeţiȘtergere
 9. Buna,ma numesc Ana am 18 ani si am absolvit liceul in acest an.Doresc sa aplic la facultate in Londra.Parintiimei sunt stabiliti acolo deja de 10 ani ,insa eu nu am avut posibilitatea sa fiu cu ei,dar acum sunt in asteptarea pasaportului romanesc.Parintii mi-au tot povestit de o posibila aplicare la universitate printr-un programa care ar permite studierea gratis,adica doar prin prezentare unor documente ce confirma ca ai loc de trai si are cine te intretine material si scrierea unor teste .As vrea sa stiu daca intradevar exista asa ceva ,daca da cum as putea beneficia de el? Multumes anticipat :)

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna Ana.
   nu prea exista gratis...doar bursa
   poate ma insel...nu stiu foarte multe despre sistemul universitar, ma documentez pe masura ce fiica mea inainteaza in ani. Acum este la sixth form.
   dupa cate stiu ca sa obtii bursa trebuie sa intrunesti anumite criterii (difera de la o universitate la alta)
   daca parintii tai sunt de 10 ani aici cel mai indicat este sa sune ei sa se intereseze
   Sau mai indicat este sa vii tu aici si sa te interesezi personal

   Ștergere
 10. Buna Ziua. As vrea sa imi inscriu copiii de 5 ani si 8 ani la scoala in Marea Britanie. De ce documente am nevoie din Romania pentru a face inscrierea?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Certificat de nastere si fisa cu vaccinari
   De aici ai nevoie de dovada de adresa

   Ștergere
 11. Buna ziua,fetita mea este in clasa a3-a si as dori sa o inscriu la 1 sept 2015 in Anglia.Ea va avea atunci 10 ani si 5 luni.Care este treapta de invatamant pt ea...si daca imi trebuie de la scoala din Romania fisa de scolarizare...,multumesc,ne sunteti de mare ajutor.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Noi am venit la aproape zece ani ai fetei....pana la 11 ani copilul va fi admis la primary school..respectiv la varsta lor in ultimul an...din pct nostru de vedere a fost perfect acest ultim an in primary a pregatit fata pt secondary....unde scoala devine mult mai serioasa...in ghilimelele de rigoare ...bafta

   Ștergere
 12. The National Curriculum is constructed in five Key Stages:
  Key Stage 1 - Foundation year and Years 1 to 2 - for pupils aged between 5 and 7 years old
  Key Stage 2 - Years 3 to 6 - for pupils aged between 8 and 11 years old
  Key Stage 3 - Years 7 to 9 - for pupils aged between 12 and 14 years old,
  Key Stage 4 - Years 10 to 11 - for pupils aged between 15 and 16 years old, and
  Key Stage 5 - Years 12 to 13 - for pupils aged between 17 and 18 years old.

  RăspundeţiȘtergere
 13. Cred ca va intra in anul 6

  Nu cer decat fisa cu vaccinarile. Tradusa si stampilata de medicul de familie

  e bine sa iei tot ce se poate lua cu tine ca nu se stie niciodata

  bafta!

  RăspundeţiȘtergere
 14. Imi puteti spune si mie sunt in Uk due o luna, singurul care lucreaza e soul menu care lucreaza de 4 luni.Avem 2 fetite due gradinita adica una are 2 ani 6 luni, IAR cealalta 4 ani si 4 luni , as vrea sa imi spuneti daca am inteles bine din ce ati scris...deci cea mare intra la scoala in septembrie ,recrption la aceasta categorie se plateste, iar cea mica doar la gradinita care e f scump in conditile in care inca nu lucrez....dar pentru cea mica cand va implini 3 ani o pot duce doar la orele acelea gratis?care se ofera doar daca ai anumite conditii adica venit mic sau ceva de genu?,stiti cumva daca as sta cu ele la ore ar scadea din cost?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Poti sa o duci la orele gratuite (daca au locuri)
   Despre stat cu ele la ore nu sunt in tema sa raspund

   Ștergere
 15. Eu sunt clasa a XI a in Romania. La vara daca ar fi sa ma mut in Londra, ce clasa as fi ? Am implinit 18 ani de curand, am vazut ca se ia si dupa ani. As vrea sa stiu asa ca fapt divers pentru documentarea mea. M.ar interesa foarte mult.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Momentul este cam prost ales. Sfatul meu este sa dai bacul in tara apoi sa echivalezi notele de la bac si sa cauri o universitate in UK.
   Spui ca te intereseaza documentarea....hmm. greu de crezut daca pui asa intrebare inseamna ca nu ai cutit nimic nuci macar pe aici ca sa nu mai vb de informare direct pe site urile de specialitate din UK.
   Aici copiii ka 16 ani termina scoala si sustin un examen GCSE. In functie de rezultate sunt acceptati la colegii sau sixth form unde se pregatesc pt universitati de top. Dupa primul an dau examen pt A level iar la final AS level. Tu nu poti sa sustii aceste examene.
   Este tarziu pt tine. Termina liceul in tara si da bacul (pt binele tau)

   Ștergere
 16. Intentionam sa ajungem in uk prin luna iunie. Am 2 fetite, in septembrie vor avea, cea mare 9 ani 5 luni, cea mica 4 ani si o luna, vor merge ambele la aceiasi scoala? Voi reusi sa le inscriu la scoala ?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Le inscrii la scoala in orice perioada a anului.....si da..vor merge la aceeasi scoala

   Ștergere
 17. buna ziua,ce este as level?
  am inteles ce e A level dar as chiar nu stiu,multumesc!

  RăspundeţiȘtergere
 18. In ce limba se preda la copii daca îi înscrie la o școlă din Anglia țintind cont ca copilul nu știe engleza

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. :)) UK....deci engleza :)
   Numai in engleza...si va invata extrem de repede :)

   Ștergere
 19. Ce acte ai nevoie pentru a înscrie copilul la scoala in Anglia si daca trebuie traduse si legalizate la notar
  Multumesc

  RăspundeţiȘtergere
 20. Buna ziua!
  Sa inteleg ca copilul meu de aproape 17 ani (ii va implini in aprilie) nu mai poate fi inscris la o scoala (de stat) in Anglia? Acum, in Romania, este in clasa a X-a si are rezultate foarte bune la scoala. Desi este un copil bun, cu rezultate bune la scoala, serios si in masura in care se poate spune si cuminte imi este teama sa-l las singur in Romania pentru a termina liceul si a-si lua Bacalaureatul.

  RăspundeţiȘtergere
 21. La 17 ani copiii in UK sunt la colegiu, sixth form sau BTEC. Admiterea in aceste forme de invatamant se dace in functie de rezultatele la GCSE. Nu cred si nu stiu daca poate echivala aceste examene. Nu vreau sa vb prostii. Intereseaza te ffff bine inainte. Notele de la bac pot fi transformate in puncte UCAS si poate aplica pentru universitati.

  RăspundeţiȘtergere
 22. Ma numesc Maria, am 26 ani lucrez in uk de 7 luni muncitor necalificat. In romania am terminat liceul si o facultate. As vrea sa stiu daca pot urma cursuri de asistenta finantate de stat si unde anume se fac. Multumesc anticipat !

  RăspundeţiȘtergere
 23. Buna seara
  Ma numesc Vlad,am 17ani si sunt elev in clasa a XI-a la un liceu foarte bun din Bucuresti,la mate-info. Din pacate(sau din fericire),mi-am dat seama ca vreau sa merg mai departe pe un alt profil. Vreau sa studiez Istoria si Literatura in UK. Parintii mei sunt terminati. Sperau sa devin programator pentru ca asta am crezut ca o sa fac,dar mi-au spus ca ma vor sustine daca fac ceea ce-mi place.
  Doresc sa-mi spuneti daca pot repeta clasa a XI-a acolo,ce costuri ii implica pe ai mei si,daca sunteti draguti,sa-mi sugerati cateva colegii publice.
  Va multumesc petru atentie!
  Cu stima,Vlad Borea.

  RăspundeţiȘtergere
 24. buna ziua . ma numesc mihail savu si locuiesc in londra.intentionez saami aduc baiatul aici , are 17 ani si e in clasa a11-a profil mate-info intensiv. as mai putea sa-l inscriu la scoala aici .? chiar de l-ar da cu un an in urma ar fi ok . multumesc. astept raspuns

  RăspundeţiȘtergere
 25. Buna!
  Pt marius borea si mikelin09.
  De ce nu cititi aceasta pagina + comentariile?
  La 17 ani e cam dificil de inscris un copil in orice forma de invatamant....
  Cititi va rog

  RăspundeţiȘtergere
 26. Sal ...am si eu o nelamurire...ok am vazut si aici ca statul englez iti plateste scoala ii dai inapoi in functie de venit..infine ...ce nu inteleg eu..fetita mea .karina.a inceput scoala in uk anul acesta in septembrie fiind in ultimul an la primary school..acu in martie ne.a venit si admiterea in septembrie la secondary..dorita de noi...ok la 16 ani termina secondari..apoi la 18 intra la facultate..acesti doi ani acel faimos a level se plateste unde se fac acesti doi ani chiar nu pricep cu secondary deja e admisa facultatea deja o idee avem fata avand inclinatii spre matematica dar intre acei doi ani unde ii face ii platim ce varianta e mai buna in principiu ea ar vrea sa devina profesoara ..sper ca ma puteti lamuri in aceasta privinta

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La sfarsitul anului 11 are examenele GCSE. In functie de rezultate poate sa aplice pentru colegiu sau sixth form. Ambele sund gratuite. In anul 12 da examen pt AS level..in anul 13 da pentru A level. Colegiul sau sixth form este necesar pentru universitati de top. Pentru GCSE, AS level si A level primesc puncte UCAS. Poate sa mearga la universitate si numai cu GCSE insa pentru anumite universutati nu are destule puncte. Trebuie sa vezi de ce punctaj are nevoie la universitatea la care vrea sa aplice
   Bafta!

   Ștergere
 27. Buna ziua....in iunie plec cu copilul meu de 9 ani in Londra..sotul e acolo.Eu in iulie voi incepe munca acolo si vreau sa stiu daca in vara pe perioada vacantei exista ceva unde sa duci copilul??? Au scoli cu program prelungit??? Ceva gen afther???va multumesc

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna
   After school se refera la...dupa scoala...in timpul anului scolar.....
   Copilul nu va fi inscris la nici o scoala...va incepe in septembrie....deci nu
   In general in vacante scolile mai au diverse activitati...depinde de fiecare scoala in parte

   Ștergere
 28. Buna ziua. Am 16 ani si sunt in clasa 10 in Romania. Posibil sa ma mut la unchiul meu in Anglia,Croydon. Nu ma descurc prea bine cu engleza....si imi e putin frica de cum m-as descurca......Sper sa imi raspundeti.

  RăspundeţiȘtergere
 29. Buna
  Nu vad intrebarea ca sa raspund......
  Citeste aceasta pagina cu tot cu comentarii
  La 16 ani aici au terminat liceul.....nu este o varsta potrivita pt a veni....

  RăspundeţiȘtergere
 30. buna
  Sunt la londra de 3 luni, eu lucrez,in septembrie vreau sa imi aduc sotia si copilul aici. Copilul are 5 ani. Vaccinurile le are facute in Italia, sunt oblitorii pentru inscrierea scolare. Pot sa il inscriu inainte sa ajunga aici, presupun ca dureaza formalitatile de inscriere. Va multumesc sunteti de ffff mare ajutor

  RăspundeţiȘtergere
 31. Totusi, ce este de facut daca fata mea are 16 ani si vreau sa o inscriu in UK la scoala in aceasta vara, tinand cont de faptul ca, dupa cum spuneti elevii la aceasta varsta au terminat liceul la 16 ani ...ce solutii exista ?

  RăspundeţiȘtergere
 32. Buna. Ma numesc Georgiana si am implinit 18 ani. Sunt in clasa a 11-a si o sa ma mut anul asta in UK. Cum pot sa fac sa-mi termin liceul acolo?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cam dificil. Citeste aceasta pagina + comentariile

   Ștergere
 33. Buna, ma numesc Alex si am 15 ani impliniti, sunt in clasa a IX- a. Tatal meu lucreaza in Anglia(Londra) de cca. 1 an. In toamna ma voi muta cu mama mea la el(in Londra). La ce fel de scoala pot intra/voi intra, mentionez ca fac 16 ani pe 2 noiembrie. @Kiwi.

  RăspundeţiȘtergere