Taxe Self-employd



Taxe platite de SE
 
Ca SE Sole Trader trebuie sa completezi anual Tax Return, o raportare financiara catre HMRC pe baza careia ti se vor calcula taxele pe care le ai de platit. 
 
Ca SE Sole Trader vei plati:
  1. NIC (National Insurance Contribution) – contributii la fondurile de asigurari (va asigura State Pension, contribution-based Jobseeker's Allowance, Bereavement Allowance, contribution-based Employment and Support Allowance).
  2. Self Employed platesc doua feluri de NIC:
    • Class2 = £2.40/saptamana – se plateste lunar*
    • Class4 = 8% din profit – se plateste anual**
  3. IT (Income Tax) – impozit pe profit = 20% din profit – se plateste annual***
* NIC Class2 platesti daca profitul anual depaseste £5,075
** NIC Class4 platesti daca profitul anual depaseste £5, 715 dar daca profitul anual este mai mare de £43, 875 vei plati 8% din £43, 875 + 1% din ce depaseste aceasta suma.
*** IT pentru primii £6,475 castigati (personal allowance) este zero. Pentru profitul peste aceasta limita inferioara, dar mai mic de £37,400 se plateste 20%, iar pentru ce depaseste £37,400 se plateste 40%. Exista si o rata de 50% pentru profiturile ce depasesc £150,000.

Profitul anual al unui SE Sole Trader reprezinta total venit din care se scad (deduc) diversele cheltuieli din anul respectiv. Se pot deduce din venit diverse cheltuieli care au legatura cu desfasurarea activitatilor ca SE: marfa sau materiale, unelte, cheltuieli de intretinere, carburant sau bilete pentru transport, o parte din factura de telefon, o parte din chirie (daca sediul afacerii coincide cu locuinta personala) etc.

Ca exemplu, un Sole Trader care are un profit anual de £12,000/an va plati taxe in cuantum de aproximativ £1,600.


























Daca profitul annual al afacerii tale depaseste £70,000, va trebui sa devii platitor de VAT (TVA-ul romanesc). Va trebui sa anunti HMRC in termen de cel mult 30 de zile de la data cand ai atins acest plafon. De asemenea, te poti inregistra pentru VAT si voluntar, daca vei constata ca acest lucru este benefic pentru afacerea ta (de exemplu daca obiectul principal de activitate este comertul). Rata VAT incepand cu 01.01.2011 este de 20%.

Tine o evidenta stricta si clara a operatiunilor pe care le desfasori pe parcursul desfasurarii activitatii. Consemneaza intr-un caiet toate facturile emise, toti banii incasati, toate cheltuielile si pastreaza documentele justificative intr-un dosar (copii ale facturilor, cecurilor sau chitantelor). Pentru o evidenta mai clara si o modalitate de calcul mai rapid puteti crea un tabel in MS Excel unde sa treceti intrari si iesiri de marfa sau materiale (gestiune) si intrari si iesiri de bani (casa). Nu te baza totusi doar pe acest tabel pentru ca oricand datele din computerul tau pot fi afectate (pierdute); evidenta tinuta pe hartie in paralel este sfanta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu